Emma Rönnholm: Serve Somebody (2017) ; 8-osainen valoteos. Muovipussit, RGB-LED valo, puu. Esikuvina keskiaikaiset ikkunamaalaukset Chartres ja Strasbourg katedraaleissa.

Valoteos on nähtävillä Kouvolatalon aulassa talon aukioloaikoina ma-la klo 8.00-20.00 ja su 11.00-19.00. Vapaa pääsy.

Teos Serve Somebody koostuu kahdeksasta muovipussikollaasista ja on tehty keskiaikaisen lasimaalauksen mallin mukaan. Kollaasin läpi hohtaa väriä vaihtavat LED-valot. Valon vaihtuessa sinisestä, vihreän ja keltaisen kautta punaiseen myös kollaasin värit heräävät eloon ja muuttuvat. Kokonaisuus on sekä hypnoottinen värikylpy, että kaupallisen nykykulttuurin vuoropuhelu keskiajan uskonnollisen maailmankuvan kanssa.

Valotaideteos, joka esittää keskiaikaisia lasimaalauksia sinisessä valossa

Niin kuin monet teoksistani se on syntynyt materiaalikokeilujen kautta. Teoksen tekoaikoina käytiin kiihkeää keskustelua muovipusseista ja ehkä siksi materiaaliseksi lähtökohdaksi valikoitui ne. Teoksessa on kuitenkin kyse laajemmin siitä miten (kaupallinen ja maallistunut) nykyhetki rakentuu lukemattomien historiallisten kerrostumien päälle. Minua kiinnosti myös taidegallerian potentiaali henkisenä tilana. Kaiken tämän päälle tulee väriopin ihme: on kiehtovaa seurata minkälaisia muutoksia värillinen valo saa aikaan värillisessä muovissa. Kuva muuttuu silmien alla. Siitäkin olin innoissani, että kehitin teosta varten oman muovipussi-lyijylasi-tekniikan, millä liitän erivärisiä ja erityyppisiä muoveja yhteen. ”

Lyhyt taiteilijaesittely

”Emma Rönnholm (s.1984 Turussa) tekee tila- ja esineteoksia, usein moottoreita ja muuta mekaniikkaa hyödyntäen. Teokset ovat ajatusleikin omaisia tutkielmia arkisista materiaaleista ja eleistä. Lähtökohta on usein materiaali tai prosessi, johon kiteytyy myös käsitteellisiä kysymyksiä. 

Kuvassa taiteilija Emma Rönnholma Kouvolatalon aulassa

Rönnholm valmistui kuvataideakatemiasta kuvanveiston osastolta vuonna 2011 ja on sen jälkeen pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksia on muun muassa Saastamoisen Säätiön ja Turun kaupungin taidekokoelmissa. Vuonna 2017 hän oli ehdolla Suomen Taideakatemian palkinnonsaajaksi.