Jouni Somero on äänittänyt Kuusaasalissa 56 levyä

"Kuusankoskitalossa henkilökunta on aina valmiina auttamaan ja ystävällisiä. Sekään ei ole mikään itsestäänselvyys", toteaa konserttipianisti Jouni Somero.

”Olen vuodesta 1998 äänittänyt Kuusankoskitalon Kuusaasalissa 56 levyä, joten se on minulle tuttu paikka. Etsimme kustannustehokasta äänityspaikkaa. En tarkalleen muista, mistä Kuusankoskitalo pompahti esille, mutta sinne olemme aina vain palanneet.

En keksi Kuusankoskitalosta huonoa sanottavaa. Sali on juuri sopivan kokoinen klassisen musiikin äänitykselle. Jos sali olisi liian iso ääni kumisisi ja jos sali taas olisi liian pieni akustiikka ei olisi hyvä. Kuusaasalissa se on erittäin hyvä. Pianistina arvostan suuresti, että soittimesta pidetään hyvää huolta.

Minulla on tapana äänittää levyllinen eli noin 70 minuuttia musiikkia kolmessa päivässä. Ensimmäisenä päivänä tutustun soittimeen ja harjoittelen. Seuraavat kaksi päivää äänitän. Haluan usein soittaa levyn kaikki kappaleet läpi kuin olisin konsertissa. Teen tämän muutaman kerran, jotta voimme yhdistellä niitä, jos jossain versiossa on vaikkapa virhe. Soitan pieniä kohtia vain harvoin uudelleen, sillä haluan, että kuulijalle tulee olo kuin hän olisi katsomassa konserttia, siksi en halua lisätä esimerkiksi kaikua synteettisesti, vaan äänitän levyni konserttisaleissa tai vaikkapa kirkoissa, joissa kaiku tulee luonnostaan hyvän akustiikan ansiosta. Itselleni äänitystilanteessa on tärkeää oikea mielentila. Haluan soittaa kuin uutta mahdollisuutta ei olisi. Silloin riskinotto säilyy ja tilanne on konsertinomainen.

Kuusankoskitalossa henkilökunta on aina valmiina auttamaan ja ystävällisiä. Sekään ei ole mikään itsestäänselvyys. Muistan yhdenkin kerran, kun olimme äänittämässä uutta levyä ja Kuusankoskitalon viereen rakennettiin uutta markettia. Meille oli ilmoitettu räjäytystöistä ja pidimme taukoa niiden ajan. Silti nauhalle jäi jokin sähköhäiriö, jonka huomasimme vasta miksauspöydällä. Koko levy piti nauhoittaa uudelleen, mutta Kuusankoskitalon ystävällinen henkilökunta järjesti meille uuden äänitysajankohdan, vaikka kalenterit olivat puolin ja toisin täynnä.

Voin suositella Kuusankoskitaloa lämpimästi, sillä henkilökunta osaa hommansa ja tilat antavat mahdollisuuksia vaikka minkälaisille projekteille ja esityksille.”

Jouni Somero, konserttipianisti